Voorjaarsinspectie

Dadant Blatt

Dadant Blatt raam, in het midden mooi broed

Aan het begin van het seizoen, meestal eind maart, begin april, kijk je of alles in orde is in je bijenkasten, de voorjaarsinspectie. Imker Jan had dat van de week al gedaan en denkt dat twee van zijn zes koninginnen zijn overleden. Maar hij moet nog een keer kijken of dat echt zo is. Ivo en Jeroen deden vandaag de controle. Bij Ivo waren alledrie zijn volken in orde, met broed stuifmeel en voldoende voer. Zie je mooi broed zitten, dan heb je een goed leggende moer, dat is zeker.

Bij Jeroen waren vijf volken (drie op de bijentuin, twee bij de Roode Schuur) er prima aan toe. Helaas was het volkje in een zesramertje, dat voor de winter al zwak was en nauwelijks suikerwater opnam, overleden. En bij een ander volk, dat op zich goed was ingewinterd, was de moer overleden en was sprake van eierleggende werksters. Dat komt niet meer goed en de ramen een paar honderd meter verder afgeslagen. De bijen vliegen dan terug en bedelen zich in een ander volk, de eierlegsters gaan dood. Eierleggende werksters zijn niet bevrucht en te herkennen aan meer dan één, soms wel vijf of zes kriskras door de cel liggende eitjes.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *