Landelijke Open imkerdag 2016

open imkerdag

open imkerdag

Op zondag 10 juli zijn in heel Nederland imkerijen te bezoeken. Voor de achtste keer doen ook de Zeewolder imkers mee. Dat wil zeggen dat ze bij de ingang van de bijentuin, aan de Woldlaan (achter de voetbalvelden) aanwezig zullen zijn om tekst en uitleg te geven over het moderne bijenhouden. We zijn aanwezig van 12:00-15:00. Bijenhouden is immers gegroeid van een wat klassiek, stoffig beroep tot een leuke moderne en uiterst nuttige hobby.

Omdat we weten dat bijen ook wel “eng” zijn zullen we geen bijenkasten met bijen vooraan zetten. Wel hebben we een demonstratiekast met bijen achter glas. En voor wie geïnteresseerd is lopen we een rondje over de bijentuin.

Wij zullen aanwezig zijn met onze uitrusting, boeken, posters. Voor de kinderen bestaat er de mogelijkheid om van echte bijenwas kaarsen te rollen.

We kunnen uitleg geven over “die bijensterfte”, het zwermen van bijen en de productie van honing. Maar wist u dat bijen echte bestuivers zijn, zonder bijen geen aardbeien, appels, peren en pruimen.

Kom gerust, tot zondag 10 juli!

Meer informatie over de landelijke open imkerijdag vind u op bijenhouders.nl

Voorjaarsinspectie

Dadant Blatt

Dadant Blatt raam, in het midden mooi broed

Aan het begin van het seizoen, meestal eind maart, begin april, kijk je of alles in orde is in je bijenkasten, de voorjaarsinspectie. Imker Jan had dat van de week al gedaan en denkt dat twee van zijn zes koninginnen zijn overleden. Maar hij moet nog een keer kijken of dat echt zo is. Ivo en Jeroen deden vandaag de controle. Bij Ivo waren alledrie zijn volken in orde, met broed stuifmeel en voldoende voer. Zie je mooi broed zitten, dan heb je een goed leggende moer, dat is zeker.

Bij Jeroen waren vijf volken (drie op de bijentuin, twee bij de Roode Schuur) er prima aan toe. Helaas was het volkje in een zesramertje, dat voor de winter al zwak was en nauwelijks suikerwater opnam, overleden. En bij een ander volk, dat op zich goed was ingewinterd, was de moer overleden en was sprake van eierleggende werksters. Dat komt niet meer goed en de ramen een paar honderd meter verder afgeslagen. De bijen vliegen dan terug en bedelen zich in een ander volk, de eierlegsters gaan dood. Eierleggende werksters zijn niet bevrucht en te herkennen aan meer dan één, soms wel vijf of zes kriskras door de cel liggende eitjes.

Bijenproject in Zeewolde

De bij is een fascinerend insect en vormt een prachtig onderwerp om meer over te vertellen aan kinderen. In samenspraak met de basisscholen heeft de gemeente met het IVN Consulentschap Flevoland, het bijenproject georganiseerd.

Daarbij wordt nadrukkelijk samengewerkt met partners als Staatsbosbeheer, IVN Zeewolde, de Imkervereniging en de bibliotheek.
Lees verder op de site van de gemeente ->

Open Imkerijdag 2013

open imkerdag

Bijen in de Roode Schuur, bijen in de bieb, bijen op de basisschool, het lijkt te zoemen in Zeewolde. Er is een hoop aandacht voor de bijen. We zijn daar natuurlijk heel blij mee! En op zondag 14 juli, van 12.00 tot 15.00 uur zullen de Zeewolder imkers “open huis” houden. Dat wil zeggen dat ze bij de ingang van de bijentuin, aan de Woldlaan (achter de voetbalvelden) aanwezig zullen zijn om tekst en uitleg te geven over het moderne bijenhouden. Bijenhouden is immers gegroeid van een wat klassiek, stoffig beroep tot een leuke moderne en uiterst nuttige hobby.

Omdat we weten dat bijen ook wel “eng” zijn zullen we geen bijenkasten met bijen vooraan zetten. Wel hebben we een demonstratiekast met bijen achter glas.

Wij zullen aanwezig zijn met onze uitrusting, boeken, posters en uiteraard zal de honing niet ontbreken. Voor de kinderen bestaat er de mogelijkheid om van echte bijenwas kaarsen te rollen of op de foto te gaan in een echt imkerpak.

We kunnen uitleg geven over “die bijensterfte”, het zwermen van bijen en de productie van honing. Maar wist u dat bijen echte bestuivers zijn, zonder bijen geen aardbeien, appels, peren en pruimen.

Kom gerust, tot zondag 14 juli!

Meer informatie over de landelijke open imkerijdag vind u op bijenhouders.nl

Bevers bezoeken bijentuin

Vandaag kregen we op de bijentuin bezoek van de scouting, de bevers om precies te zijn. Imker Jeroen heeft ze alles van de bijen verteld en laten zien hoe ze leven, wat voor spulletjes de imker allemaal gebruikt en hoe je honing slingert.
Tijdens een regenbui konden ze onder een afdak in de demonstratiekast de bijen goed bewonderen.

 

Website scouting

Vervelende berichten

Toen imker Jeroen vanochtend op de bijentuin in Zeewolde kwam schrok hij erg. Bij zijn kasten stond één grote kast scheef en een andere kleine kast was twee meter verderop gegooid en lag op zijn kop. Vervelender was het bij de kasten van imker Ivo, daar was een grote kast omgegooid en lag helemaal uit elkaar, de kamers zijn flink beschadigd en de deksel is helemaal stuk. Erger is het voor de bijen. Hun hele huis is zo stuk en ze waren uiteraard niet vriendelijk. Zo goed als maar ging hebben we de kasten weer een beetje in elkaar gezet en hopen dat de koninginnen in de kasten maar niks is overkomen. Als die kapot gedrukt zijn worden er geen eitjes meer gelegd en geen jonge bijen meer geboren. We waren er allebei behoorlijk ontdaan van, morgen maar aangifte doen en duimen dat het met de bijen weer goed komt.

 

vandalen maken bijenkast kapot

vandalen maken bijenkast kapot

 

UPDATE:

Staat Jeroen vanmiddag honing te slingeren wordt hij gebeld dat dezelfde kast als vanochtend weer is omgegooid.

Winter 2010

winter 2010

winter 2010

De sneeuw op de bijentuin maakt een mooi plaatje. Aan de kruimeltjes was onder de kasten die de bijen laten vallen als ze de dekseltjes van de cellen openen kun je zien dat ze nog leven. Bijen kruipen in de winter lekker tegen elkaar aan en houden zo de temperatuur in de tros boven de twintig graden.

Wilde bij

Naast honingbijen kom je regelmatig 1 van de ca. 300 andere bijensoorten in Nederland tegen. Ook wordt je als imker nog wel eens gebeld dat er bijen in de spouw van een huis zitten, vaak zijn het dan van deze solitaire bijen. Ze zijn absoluut niet gevaarlijk, veroorzaken geen overlast en na de zomer ook weer verdwenen. Bovendien velen zeer bedreigd en dus beschermd. Verwijderen mag dus niet.

wilde bij

Bloedbij

Het is lente!

Eindelijk was het vandaag zover. Nadat de bijen de hele winter in de kast hebben gezeten en ze wel konden eten, maar niet naar de WC hebben ze vandaag hun reinigingsvlucht gehad. Massaal komen de bijen naar buiten om hun behoefte te doen op deze eerste warmere dag in Zeewolde. Meteen een mooi moment om wat plaatjes te schieten.

Bij op vliegplank

Bij op vliegplank