We dansen een achtje

Bijen maken bijna geen geluid, alhoewel, de koninginnen tuten en kwaken als ze geboren worden. Om toch te communiceren dansen de werksters in de vorm van een acht, de achtjesdans of waggeldans. Vanmiddag heb ik dat opgenomen met mijn smartphone. Je ziet dat de bij hier in het midden doen. In het midden van de acht, waar ze steeds naar links loopt, schudt ze met haar achterwerk. De hoek van dat middenstukje ten opzichte van de zon en de bloemen waar ze haar zussen heen wil sturen geeft de richting aan. Ook geeft ze de afstand aan, op enkele meters nauwkeurig, zelfs op meer dan drie kilometer afstand.

Bijenproject in Zeewolde

De bij is een fascinerend insect en vormt een prachtig onderwerp om meer over te vertellen aan kinderen. In samenspraak met de basisscholen heeft de gemeente met het IVN Consulentschap Flevoland, het bijenproject georganiseerd.

Daarbij wordt nadrukkelijk samengewerkt met partners als Staatsbosbeheer, IVN Zeewolde, de Imkervereniging en de bibliotheek.
Lees verder op de site van de gemeente ->

Imkerijdag in Zeewolde weer een groot succes

Open Imkerijdag Zeewolde

Open Imkerijdag Zeewolde

Het weer zat ons gelukkig mee, de paar druppeltjes mochten geen naam hebben en hebben zeker de bezoekers niet thuis gehouden. Meer dan honderd fietsers en wandelaars zijn naar de bijentuin gekomen om wat op te steken over de bijen, een kaars te maken of een potje honing te kopen.

Gevonden

Vandaag vond ik op mijn stukje bijentuin een vreemde kast, blijkbaar door iemand achtergelaten. Alle raten leken leeggeslingerd en bijen zaten er niet in. De vliegplank leek een soort van lade en op de bodem een soort van suiker.

Heb er maar een briefje op gedaan om even contact op te nemen.

Honing, mooi niet

U raadt het al natuurlijk… In verband met het uitblijven van het mooie lenteweer lukt het de bijtjes niet om voldoende honing op te halen. Het is te koud en dus bloeien de bloemen minder uitbundig, het regent te vaak, dus als er al nectar in de bloemen zit, dan spoelt dat er weer uit. Afijn, in 2011 was het slingeren op koninginnedag, dit jaar gewoon op de vrijmarkt. Hopelijk over een paar weken beter nieuws.

“Een imker die zijn honing in de supermarkt koopt is niet grappig”

Kasten weer vernield

Omgegooide Dadantkast

Voor de tweede keer dit jaar zijn er bijenkasten in de bijentuin van Zeewolde omgegooid.De kasten waren op het oog gelukkig nog heel, maar in deze koude dagen kun je niet precies weten hoe het met de bijen gaat. De kasten openmaken is altijd een risico en er gaat veel warmte verloren als je nu je volk gaat inspecteren. Als de koningin tussen twee raampjes beschadigd is of zelfs dood dan redden deze volkjes het einde van de winter niet meer. Het is dus maar weer duimen tot de lente weer begint en hopen dat het niet weer gebeurt. Ik hoop dat de wijkagent een extra oogje in het zeil houdt.

Omgegooide Dadantkast

Omgegooide Dadantkast

Wintertijd

Het duurt nog een maand voordat onze wintertijd ingaat. Voor onze bijen echter is het al zover. Omdat wij niet met onze bijen naar de heide reizen hebben wij onze voken al in ingewinterd. Dat betekend dat wij ze 15 kilo suikerwater hebben gegeven waarmee zij hun wintervoorraad weer op peil hebben. We bestrijden over een week nog een keer de varroamijten en dan is het weer wachten op de lente.

Bij Jeroen en mij staan nu 9 volken op de stand. Hopelijk redden ze het tot het voorjaar.
Ivo

“Waarom heeft de koningin geen kroontje op?”

Open imker dag 2011 – Zeewolde – “Waarom heeft de koningin geen kroontje op?”.

We mogen van een succesvolle dag spreken. We schatten het aantal bezoekers op 100. Honing uitverkocht, veel geïnteresseerde bezoekers bezochten onze bijenstand. Deze mooie zomerdag werd gebruikt om buiten te fietsen, wandelen en dus een bezoek aan de open imker dag in Zeewolde.

Jeroen en Ivo hebben veel geïnteresseerde bezoekers verteld over het houden van bijen, het zoeken naar de koningin, het verschil tussen darren en werksters, honing slingeren en zwermen.

Het viel ons op dat er veel mensen een hoop van bijen afweten, maar ook een hoop die eigenlijk niet weten “hoe dat nou werkt, met die koningin”. Vele kinderen (maar ook volwassenen) hebben in de observatiekast gezocht naar de koningin.

Kinderen mochten kaarsen rollen, honing met ontbijtkoek proeven en een zakje met zaadjes meenemen die voor goede bijenplanten moeten zorgen.

Hopelijk tot volgend jaar iedereen!

Imker Jeroen van Tol & Ivo Bon